Seronoknya Tinggal di Kampung

Balik dari sekolah, sampai area pokok durian nan sebatang tepi jalan itu, CP slowkan kereta. Dua beranak intai buah durian yang hanya tinggal sebijik dua itu. Intai…intai…itu dia… ada sebijik yang kecik lagi cute. Intai lagi…lagi….ada lagi sebijik. CP turun kereta dan ambik dua bijik durian itu. Sambil masak (rajin hari ni)CP layan durian yang cun itu. Lemak berkrim walaupun baunya menyesakkan hidung.

23 Comments (+add yours?)

  1. mamaranggie
    Jul 17, 2008 @ 09:08:00

    tu pasal mama pon suker dok kg…

    Reply

  2. nadia yuna
    Jul 17, 2008 @ 09:16:00

    ouh durian?
    tidakkkkk

    saya suka juga
    tapi xleh makan banyak
    nanti demam
    =)

    Reply

  3. CIKGU PANJI
    Jul 17, 2008 @ 09:42:00

    mama,
    kalau jauh sgt dari bandar, tak best jugak. susah nak jln2 cari makan. kes malas masak…hehe

    nadia yuna,
    kalu tak demam pun, kepanasan…

    Reply

  4. IBU KUMBANG
    Jul 17, 2008 @ 20:40:00

    hehe memang best duduk kampung.. tu yang tiap2 minggu balik kampung..

    Reply

  5. CIKGU PANJI
    Jul 17, 2008 @ 22:19:00

    ibu kumbang pagi ptg boleh balik.musim minyak mahal ni,terbang je…hehe

    Reply

  6. manje
    Jul 18, 2008 @ 00:41:00

    salam cp

    emm isi doyan tu uih mmg ngancam… nampak gebu aje… kite pon tak leh makan byk doyan ni… demam panas huhu

    Reply

  7. pB
    Jul 18, 2008 @ 00:48:00

    kita tak dok kebun

    nok makae, keno beli …..

    hu hu hu

    duyae ni makae dengae pulut …
    sedap nyorrrrr

    Reply

  8. echah_syed
    Jul 18, 2008 @ 01:12:00

    kasi jeles org..jahat!😦

    petua tak demam bila mkn doyan ialah..cewahh mcm jwp soklan exm jek :p

    lepas mkn doyan minum air dlm pangsi doyan tu..niat dlm hati supaya jauhkan dari demam.insyaALLAH sbb combi n famili amalkan ini.

    pangsi = lubang tmpt isi doyan yg kita mkn tadi laa beb..hiks !

    kalo tak phm tanye cpanji jek😀

    Reply

  9. Intan Rosnitta
    Jul 18, 2008 @ 01:31:00

    Patutlah ada bau…anak beranak dok berkelah durian rupanya!🙂

    Reply

  10. cikgu panji
    Jul 18, 2008 @ 05:54:00

    manje,
    gebu mcm tuan dia. perasan tahap kritikal…hehe

    Reply

  11. cikgu panji
    Jul 18, 2008 @ 05:58:00

    pb,
    sekarang ni berderet durian tepi jln.takyah gi kebunlah….wat gatal kena rumput,kena kemuncup….kalau nasib tak baik, ada pacat le pulak…

    Reply

  12. cikgu panji
    Jul 18, 2008 @ 06:00:00

    combi, ore kelate panggil pangsi tu paksa. sama2 p dah tu.

    Reply

  13. cikgu panji
    Jul 18, 2008 @ 06:01:00

    intan, kalau teringin mai le. sedapp…

    Reply

  14. HAPPYIRFA
    Jul 18, 2008 @ 06:48:00

    salam cp..
    bestnya.durian baru.fresh lagi.td tepon ma..katonya duriye x berapa nok buoh tahun ni/ngaju kot?

    Reply

  15. Hafiz Lazim
    Jul 18, 2008 @ 07:24:00

    huhu…saya balik hujung bulan ni bulih tengok pohon deryan jah la….

    Reply

  16. CIKGU PANJI
    Jul 18, 2008 @ 07:50:00

    irfa, tu le…durian ngaju sbb irfa tak balik…hehe

    Reply

  17. CIKGU PANJI
    Jul 18, 2008 @ 07:51:00

    fiz, second hail pekabo??

    Reply

  18. Anonymous
    Jul 18, 2008 @ 08:37:00

    durian ‘bara’ nga durian bakok ke ?

    p/s

    bara = kacuk
    pronunciation betul bagr’a
    Dlm cerita p ramlee baghral
    Mungkin dari perkataan Arab Baghral ygkata org arab kacukan Keldai dgn Kuda.
    Maaf CP saya guna bolg cikgu.

    musafir

    Reply

  19. CIKGU PANJI
    Jul 18, 2008 @ 08:58:00

    musafir,
    durian kg je.kecik halus…hehe.
    wow..siap ada cara baca lagi.siapakah awak ini??hehe

    Reply

  20. TokNabe
    Jul 20, 2008 @ 03:15:00

    Cara guna durian paling sedap. Ambil seulas letak dalam budu + lada burung pah tu buat cecah ulam…perhhh..sedap cikgu kan?

    Reply

  21. CIKGU PANJI
    Jul 20, 2008 @ 07:13:00

    tok,
    betul tu.keghenyek pulak asam klektang yang bau sedap tu pulak. memang betul2 mengancam…. tok kenal ke asam tu??

    Reply

  22. Anonymous
    Jul 20, 2008 @ 11:40:00

    Asam kerat letang payao nok buleh, KL memang out , biasa balik atau ada orang nak mari buleh bawak banyok2.juga dipanggil ‘ase kia’ sebab ‘kia’atau fragrance asam dia kuat.
    Ada orang bila letak durian tak perah asam lagi.

    musafir

    p/s baru sudah kena budu dengan ikan tambang singe semalaeme goreng

    Reply

  23. CIKGU PANJI
    Jul 21, 2008 @ 07:56:00

    musafir, ase kia pun kita panggil jugak.Meme kia dia hak maha nye. sedapnye….

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: