Nuzul Al Quran

Hari ni 17 Ramadhan
Cuti Nuzul Al Quran.
Sebagai umat Islam yang mendokong Wawasan al Quran,
Jangan kita hanya seronok dan ingat cutinya sahaja.
Syukur
Kerana bermula dengan peristiwa inilah
zaman Jahiliah yang diliputi kegelapan
telah disinari cahaya
Kesesatan digantikan dengan kebenaran
Dan umat manusia yang hidup bertuhankan hawa nafsu
berubah kepada bertuhankan Allah SWT
Dan
Kita mesti sedar kedudukan Al Quran dalam kehidupan kita.
Bagaimana kita beriman kepada al Quran?
Betulkah bacaan al Quran kita?
Adakah kita mengamalkan semua isi kandungannya?
Sedarlah
Allah menurunkannya untuk dibaca, dikaji, difaham dan diamal.
Mengandungi petunjuk yang memandu manusia
ke jalan yang selamat dan sejahtera di dunia dan di akhirat.

4 Comments (+add yours?)

  1. Intan Rosnitta
    Sep 17, 2008 @ 06:07:00

    Betul cikgu. Kena muhasabah diri byk2 lagi ni…

    Reply

  2. echah_syed
    Sep 17, 2008 @ 06:40:00

    combi thn lepas dpt 15 juzuk jer.tahun ni tatau lagi..apapun terus mengharap pahala berlipat ganda..🙂

    Reply

  3. nizamadib
    Sep 19, 2008 @ 19:00:00

    Assalamualaikum Cikgu,

    Semua yang dikatakan itu betul…Dulu saya tak mengambil berat sangat tentang semua tu..Hingga satu hari saya telah diberikan dugaan yang amat hebat…kehilangan anak sulung….Ianya adalah satu “Wake Up Call Untuk Saya” Saya diantara orang yang beruntung kerana diberikan dugaan sebegitu. sekurang-kurangnya ia mengembalikan saya pada jalan yang betul walau pun mungkin buat masa sekarang tak sempurna 100% (Nobody Perfect Anyway) but at least kita kena berusaha dan terus berusaha.

    Kejadian tersebut membuatkan kami sekeluarga menjadi lebih erat dan semesti dan sememangnya “KELUARGA AMAT PENTING BUAT KITA SEMUA’

    Saya lebih tahu menilai dan menghargainya sekarang..Saya suka melihat gambar gambar dalam blog cikgu…itulah kebahagian hakiki bagi kita kan ???

    Reply

  4. CIKGU PANJI
    Sep 20, 2008 @ 04:23:00

    intan,
    betul tu.kadang2 kita terleka

    combi,
    yang penting istiqamah.mudah-mudahan ibadat th ni lebih byk dan berkualiti dari th2 lepas.

    nizamadib,
    tkasih krn sudi berkongsi.
    Kadang-kadang,Allah hilangkan cahaya, mendatangkan guruh dan menurunkan hujan. Saat itu mungkin ramai yang tak suka,kecewa. Sebab kita tak tahu, sebenarnya Allah nak datangkan pelangi.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: