Siapalah Kita?

Entry ini bersambung di sini. Persoalan yang sentiasa bermain di fikiran cp, adakah orang yang kita nampak dan kita anggap sombong itu sedar / perasan bahawa dia telah berkelakuan sombong. Soalan yang mudah: Orang sombong tahu tak dia sombong? Atau kita yang tersalah anggap.
Walau apa pun alasan, jangan sekali-kali kita bersikap sombong walaupun mempunyai harta bertimbun, ilmu yang tinggi, keturunan yang elit, rupa paras yang tampan/jelita, pangkat yang tinggi dan lain-lain kelebihan/keistimewaan yang menjadi rebutan.
Ingatlah firman Allah yang bermaksud:
“… dan janganlah engkau berjalan di muka bumi dengan berlagak sombong kerana sesungguhnya engkau tidak akan dapat menembusi bumi dan engkau tidak akan dapat menyamai setinggi gunung.”
*
*
*
kelmarin cp telah terlemp…. seorang budak kerana sikapnya yang kurang aj….
lepas tu satu kelas sunyi sepi. perkara pertama yg cp buat hari ni apabila masuk ke kelas tersebut ialah melilau mencari si bertuah itu. Aik…takde. cp terus tanya: T…. tak datang ke? Ada suara menjawab: Ada…ni. T…. sendiri menjawab. Nasib baik sihat walafiat. hehehe. Dan hari ni dia jadi baik. Alhamdulillah
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: